Június 27-én ismét szétnéztünk a SA-HO Kft. tulajdonában álló hulladéklerakóban, mely Dunakeszi határában a 022-es helyrajzi számon található.

 

Mint az előző posztunkból kiderül, már korábban is jártunk a helyszínen. Most némiképp gondosabban néztünk körül és tájékozottabbak is voltunk.

A területen továbbra is mindenféle vegyes hulladék található, a bő egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest érdemi változást nem tapasztaltunk.

Sétánk során a könnyen felismerhető oda nem illő anyagokon kívül azbesztcementnek látszó darabokat is találtunk, egy részüket a Petőfi Csarnok műanyagborításával szennyezett halmokban. Hat területen összesen 11 db. mintát vettünk és értesítettük a Rendőrséget. A Petőfi Csarnok bontásának körülményeit a Ligetvédők foglalták össze. A mintavételek körülményeiről videófelvétel is készült, hogy a minták – és a mintavételek helyei – később is egyértelműen beazonosíthatóak legyenek. A zöld kesztyűt a ZöldEb kutyás egyesülettől kaptuk 🙂

Az alábbi képen fehér körökkel jelöltük a mostani mintavételek helyszíneit, valamint egyes mintavételi helyekről készült fényképfelvételekhez tartózó koordinátákat jelöltünk fel a térképre (mellettük a file-ok nevei).

Az alábbi mintákat gyűjtöttük a fent számokkal jelölt területekről:

A mintákat a mai napon megvizsgálva az derült ki, hogy kivétel nélkül mindegyik tartalmaz valamiféle szálas, éghetetlen, fehér, vagy kékes színű anyagot, hogy egészen úgy néz ki és úgy viselkedik, mint a korábban a Petőfi Csarnoknál vett minták, melyekről beigazolódott, hogy kb. 13%-ban azbesztet tartalmaznak. 

Sajnos akkreditált szakértői vizsgálatot még nem volt lehetőségünk végezni, így semmiképp nem állíthatjuk, hogy ezek az anyagok bizonyosan azbesztet tartalmaznak. Ennek valószínűsége azonban hatalmas.