2019. május 25-e körül kidőlt egy fa a Városligetben. Bár májusban meglehetősen sok csapadék hullott, a kidőlést nem előzte meg rendkívüli időjárás, jelentős szél.
(jópár információt és a 2017-es felvételeket köszönjük a Ligetvédőknek)

 

Május 23-án – a kidőlést megelőzően – a Főkert a csapadékos időjárás miatt figyelmeztetést adott ki:

Valószínűleg május 25-én (az első beszámolók 26-án érkeztek) kidőlt a fa.

Május 29-én a Főkert a Járókelő blog érdeklődésére a következő választ adta:

Társaságunk szakemberei a kidőlt nyárfa balesetveszély elhárítását megkezdték. Az elszállítását folyamatosan végezzük.

 

Május 29-én egy környékbeli lakó érdeklődésére a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a következő választ adta:

 „Természetesen értesültünk az említett fa kidőléséről. Bár még várjuk a FŐKERT hivatalos tájékoztatását, de azt már elmondtak, hogy a fa kívülről teljesen épnek nézett ki, tehát semmi nem utalt rá, hogy ki fog dőlni, ám a sajnálatos eset megtörténte utáni gyors vizsgálat során kiderült: a gyökérzete nagyon rossz állapotban volt, az egyik oldalon teljesen elkorhadt. A fa a sok csapadék miatt megszívta magát vízzel, ezt a gyökérzete nem bírta tovább, ezért dőlt ki. A fa építési, illetve munkaterületen kívül állt, tehát az építkezéseknek nem volt köze a kidőléséhez.

A kidőlt fát nem lehet megmenteni, a gyökérzete elhalt, ezért feldarabolva egy zöldhulladék-lerakóba kerül.

A mostani eset sajnos nem volt előre jelezhető, ugyanakkor a FŐKERT-el együttműködve mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kiszűrhető eseteket még idejében, biztonságosan elkerüljük. Ugyan nem látványos tevékenység, de az év 365 napján, több tucat szakember folyamatosan monitorozza a fákat, és elvégzik a szükséges beavatkozásokat.

Mint az ismeretes, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. a Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért is felelős, így különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására. Három évvel ezelőtt idősfa ápolási programot indított, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakatasztert készített, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. Továbbá létrehozta a Városligeti Faápolási Protokollt, mely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelése során. A park megújítása során a faprotokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a Városliget valamennyi fáját, és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat.

  

Május 31-én – a publikálás dátuma nélkül – már olvasható volt a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. nyilatkozata további(?) fák veszély miatti eltávolításáról. A nyilatkozatból nem derül ki, hogy mely egyedekről írnak:

A kidőlt fa a Városliget fakatasztereiben 14VL102 060 számon szerepel (102-es “Sportcentrum” tábla 60-as sorszámú tagja).

Három fakatasztert ismerünk az elmúlt évekből, ezek mindegyike – már a 2015. áprilisi is – megállapította, hogy a fa további vizsgálata szükséges, hogy a gyökérzete rossz állapotban van. A későbbi fakataszterek adatai ugyanezt írják le. Nincs tudomásunk arról, hogy a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a kidőlést megelőzően a fakataszterekhez szükséges felmérésen túl bármiféle vizsgálatnak vetette volna alá a fát, vagy hogy az bármiféle kezelést kapott volna az elmúlt években. 

A fa kb. 20 fokos szögben jóideje meg volt már dőlve a későbbi kidőlés irányába.

A fa a közeli sportpályákra zuhant, azok kerítését megrongálta.

További részletes képek: